Shabby Chic är en inredningsstil som tilltalar många. Med rätt inredning ges kraft till alla sinnen, speciellt under de mörka höst- och vintermånaderna. Här förklarar vi vad Shabby Chic är för något och du hittar givetvis både inspiration och tips på både inköpsställen och produkter.

Utmärkande för Shabby chic inredning är att sakerna ofta är målade många gånger genom åren, med många lager som sedan slitits ner och visar spår av tiden. Stilen imiteras med faux målning genom att måla och sedan gnugga eller slipa bort överlack för att få fram den slitna looken. Tyger tenderar att vara bomull och linne, där linne är särskilt populär, inspirerad av gamla franska sängkläder. Vita och slitna eller urblekta pasteller är favoritfärger när det gäller shabby chic. Tyget färgas ofta med te för att ge det ett utseende av gammalt tyg. Blekt och slitet är begrepp som ofta förknippas med shabby chic.

Dagens modernare shabby chic

Kärnan i denna stil är idag vintage och antika möbler med den ursprungliga åldrade färgen, men också vitmålade eller målade med annan mjuk pastellfärg där man åstadkommit ett gammalt utseende med hjälp slipning.

Populära exempel på inredning i shabby chic är kuddar tillverkade av vintage barkclothtyg, vintage linne, chenille sängöverkast, vintage ljuskronor, och allt med rosor på. Det är en mjuk, avslappnad, romantiskt och feminin stil att dekorera med, som ser bekväm och inbjudande ut.
Shabby chic och dess ursprung.

Shabby chic inredning härstammar från Storbritannien och dekorer som man hittar i lantliga, stora hus. I dessa hus hittar man urblekta och slitna gamla soffor, gardiner och gamla målningar. Att man återanvänder gamla tyger och möbler härstammar från kulturrörelsen på 1980-talet, och de bohemer och hantverkare som anammade detta sätt att återanvända det gamla, då dyr kvalitetsinredning blev populärt i den övre medelklassen.

På 1980-talet myntades uttrycket av tidskriften The World of Interiors. Under 1990-talet blev stilen populär i USA där det sedan spred sig runt om i landet i olika stilar, med olika färger och effekter. Vanligast var detta i storstadsområdena på västkusten. Det fanns under denna tid också influenser från kulturerna runt medelhavet såsom Grekland, Provence och Toscana.

Är du sugen på att renovera huset och inreda det i shabby chic?  Berätta gärna vad du skulle vilja göra.