De som har förmånen att få bo vid hav eller sjö har tillgång att njuta av den marina stilen året om. Men för oss som fortfarande lever med drömmen om ett havs-eller sjönära hus, eller stuga, och få inreda det marint, kan ändå närma oss vår dröm med att gå loss under sommaren med massor av marina inredningsdetaljer i basfärgerna rött, vitt och blått. Även jordfärger matchar in på den marina stilen såsom grått och beige. Det är sommarkänslorna i oss som väcker den marina stilen till liv!

Den marina stilen kallas också för New England-stilen. Kontraster är viktigt. Man kan ha en vit bas med mörka träslag och jordfärger kombinerat med de tre basfärgerna rött, vitt och blått. New England-stilen passar nordiska hus då vi ofta har vit liggande panel och ljusa eller mörka trägolv.

Det finns ett antal bloggar som vittnar om dess popularitet och även många webbutiker där man kan hitta inredningsdetaljer och textilier som doftar och andas nordisk/amerikansk marin stil.

Några sidor som är värda att besöka för att få inspiration eller kanske hitta något ur deras webbutiker är bl a Artwood. Oceanhouse har också en hemsida som bjuder på möbler och inredningsdetaljer i marin stil och så även Newport.

Det har blivit en stil som är här för att stanna och även hustillverkare har uppmärksammat vårt sug efter den amerikanska New England – stilen och anpassat den till våra nordiska rötter. Hustillverkare som  t ex Trivselhus som har olika husmodeller som de kallar för Seaside. Willa Nordic har också tagit vår amerikanska dröm och gjort en serie de kallar för New England. De har hämtat sin inspiration från Amerikas ostkust. Marthas Vineyard…och jaaaa…dit vill jag åka någon gång i mitt liv med kameralinsen i högsta hugg…Bridgeport, New Haven och andra samhällen därifrån. Det här är bara två hustillverkare av flera stycken. De flesta hustillverkare har anammat vårt behov efter ett hus som fångar upp den marina stilen och vår längtan efter havet!

Mitt främsta behov är ju till att börja med ett hus vid vatten av något slag…hav eller sjö! Sen vore ju nästa steg i den drömmen att utforma det i en klassisk marin nordisk stil. Men naturen i sig bjuder på många av de inredningsdetaljer som krävs för att få den ombonade känslan såsom stenar som formats och slipats av havet och drivved som fått sin ljuvliga färgton av sig naturens gång! Det ger värme, kontrast och skapar harmoni.

Tänk dig…en tidig morgon…solen som strålar in genom fönstret…vattnet som glittrar…en öppen glasdörr ut mot en veranda mot vattnet…värmen som glider in i rummet…ljudet av fåglar och vatten som slår mot land…en solstol…en kopp te…kanske en filt som värmer under morgonens mer svala vind.

Det är livskvalitet!

 

Kram Anna